Cosul de cumparaturi nu contine produse.

Catalog produse
Cautare
Plantare

Plantare

 

 

Plantare


Pregătirea materialului săditor pentru plantare

Importanța pe care o prezintă valoarea biologică și starea fitosanitară a stolonilor folosiți pentru înființarea culturilor de căpșun este incontestabilă. Culturile realizate cu stoloni de valoare biologică ridicată și liberi de agenți patogeni, asigură o calitate superioară și un nivel ridicat al producțiilor, conform potențialului biologic al soiului. În urma cercetărilor efectuate, s-a concluzionat că producțiile din plantațiile comerciale de căpșun sunt de la 2-7 ori mai mari, dacă la înființare a fost folosit material biologic (stoloni) liberi de agenți patogeni.
Acest lucru este explicabil în condițiile în care, este cunoscut faptul că planta mama, transmite prin stoloni pe lânga caracterele de soi, bolile și dăunătorii specifici, care produc pagube însemnate, pâna la compromiterea producției.
Materialul biologic certificat și autentificat, provine din plantații specializate numite stoloniere. Stolonii vor fi livrați în toate condițiile cu un certificat fitosanitar și pașaportul internațional.
Materialul săditor se transportă la destinație (locul plantării), cât mai rapid posibil și în condiții care să nu ducă la deshidratarea plantelor și deprecierea acestora.
La locul plantării, stolonii trebuie să fie depozitați în spații umbrite și răcoroase. Dacă din motive legate de condițiile de vreme sau altele, se impiedică declanșarea plantării mai multe zile, stolonii trebuie depozitați prin refrigerare la 5-7 ºC.
Pentru suprafete mai mici, în lipsa posibilitatilor de depozitare în spatii reci si când temperatura mediului este ridicata, materialul saditor poate fi pastrat în ambalaje din lemn (lazi platou) depozitate în spatii umbrite - nu la întuneric. Sistemul radicular va fi imersat într-o mocirla subtire (amestec de pamânt galben, gunoi mranita si apa), iar plantele vor fi asezate cât mai strâns una lânga alta, în pozitie verticala, în ambalajul platou, care în prealabil a fost bordat cu folie întepata din loc în loc pentru eliminarea excesului de apa si prevenirea putrezirii radacinilor. In acest mod, plantentele pot fi pastrate 2-3 saptamâni. Se va verificare starea lor periodic si vor fi eventual umectate pentru a preveni deshidratarea.Înaintea lucrarii de plantare stolonii suporta doua operatii pregatitoare: fasonarea si mocirlirea.


 

Fasonarea este operatia de eliminare a frunzelor inutile, a resturilor de filamente si de împrospatare a vârfurilor radacinilor. Toate operatiile se fac prin taiere si nu prin smulgere a partilor plantei. Din frunzele rozetei se pastreaza 3-4 mai sanatoase, situate central. Mugurele central trebuie sa fie sanatos si bine dezvoltat. Petiolul frunzei eliminate va fi taiat la 1 cm de la punctul de prindere, la fel si resturile de filament ale stolonului, aceaasta pentru a proteja mugurii aflati la subsoara acestora. Sistemul radicular nu va fi scurtat cu mai mult de 1-2 cm, aceasta pentru a utiliza rezerva de substante nutritive depozitate în radacinile plantei de capsun, rezerva deosebit de importanta pentru prinderea si dezvoltarea stolonilor imediat dupa plantare. In plus, un sistem radicular bine dezvoltat asigura o buna fixare a plantei în sol. Se execută cu o foarfecă sau plantatorul de căpșuni:
Un stolon bun pentru plantare trebuie sa prezinte:
- mugurele central viabil si intact;
- 2 - 3 frunze sanatoase;
- sistem radicular cu lungime de 7-20 cm, format din minim 5-7 radacini principale sanatoase;Mocirlirea este operatiunea de urmatoare dupa fasonare. Consta în imersarea radacinilor într-un amestec de consistenta smântânii format din pamânt galben, gunoi proaspat de bovine si apa. In amestec se recomanda introducerea unui fungicid si un stimulator de înradacinare (Ex.Yara), pentru a se asigura o buna prindere si o evolutie favorabila a culturii. Mocirla are consistenta potrivita atunci când ramâne pe radacini, dupa imersare, fiecare radacina principala din sistemul radicular trebuie sa fie înglobata în mocirla. Daca este prea subtire nu adera la radacina, iar daca este prea groasa, radacinile se lipesc si nu pot fi rasfirate în groapa de plantare.
Amestecul în care este înglobat sistemul radicular prin mocirlire, asigura pe de-o parte un contact intim între acesta si sol, iar pe de alta parte stimuleaza cicatrizarea ranilor de pe radacini si formarea de radacini noi. Mocirlirea trebuie realizata pe masura plantarii, având grija ca mocirla sa fie permanent umeda pe radacini înaintea plantarii. Stolonii refrigerati nu se mai fasoneaza ci doar se mocirlesc, având grija ca mugurele central sa ramâna neacoperit cu mocirla.

 

HIDRATAREA PLANTELOR FRIGO înainte de plantare

- scufundăm plantele în apă cu un biostimulator de înrădăcinare, cu un fungicid și un insecticid
 
 
 
 
 
 
 
 Plantarea stolonilor
Pentru realizarea plantarii manuale se utilizeaza plantatorul pentru căpșuni sau cu lingura pentru plantare.

MarcareIn dreptul semnului de pe sârma de plantare, se înfige plantatorul în pozitie verticala si cu o miscare usoara de rotire a acestuia în plan orizontal, se face un gropita egala cu lungimea radacinii stolonului. Se scoate plantatorul usor, în asa fel încât pamântul de la suprafata sa nu alunece catre baza gropitei. Tot cu ajutorul plantatorului, se introduc radacinile rasfirate, in pozitie verticala, având grija ca punctul de trecere de la radacina la tulpina sa fie la nivelul solului, iar mugurele central sa nu fie îngropat.
Dupa introducerea plantei în sol, planta se fixeaza prin introducerea în pozitie oblica a plantatorului, sub nivelul radacinilor si strângerea solului prin deplasarea acestuia catre planta, asigurându-se un contact perfect al radacinilor cu solul, pe toata lungimea acestora. Daca radacinile nu vor fi introduse în pozitie verticala sau nu vor avea un contact bun cu solul, vor fi expuse riscului de atac cu mucegaiuri, înradacinarea nu va avea loc, plantele vor continua sa vegeteze 2-3 saptamâni din rezervele proprii apoi se vor prabusi.

 

PLANTARE

 
 
 
Un stolon bine fixat opune rezistenta la încercarea de extragere usoara.
Modul cum se realizeaza plantarea si stabilizarea plantelor este esential în evolutia si implicit reusita culturii
De retinut:
- terenul se marunteste cu maxim două saptamâni înainte de plantare;
- a se planta dupa o ploaie sau o irigare abundentă prin aspersiune sau picurare pentru a se evita prabusirea orificiilor de plantare si a se asigura aderarea solului la radacini;
- plantarea se face pe soiuri. Este bine sa se încheie plantarea unui soi si sa se continue cu plantarea altui soi, pentru a se evita eventuale amestecuri de material saditor.
- Se pregateste echipa de plantare, prin stabilirea rolului fiecarui membru al echipei, pentru evitarea tasarii inutile a terenului si eliminarea timpilor morti.
O echipa de plantare, pentru plantarea manuala, poate fi formata din 10 membri si poate planta 50.000 de stoloni în medie pentru o zi, cu program de lucru de 10 ore.
Greseli frecvente la plantarea manuala:
- gropita este insuficient de adânca si varful radacinii se îndoaie în sus. Efect - stagnare în vegetatie, deshidratare, pieire;
- mugurele central se îngroapa sub nivelul solului. Efect: moartea mugurelui central, pieirea plantei;
- mugure central si parte din sistemul radicular la 1-2 cm deasupra solului. Efect: plantele nu se înradacineaza din cauza deshidratarii si se usuca;
- solul nu se taseaza bine în jurul plantei, radacina neavând un bun contact cu solul. Efect - planta se deshidrateaza si se usuca;
- plantele nu se uda imediat dupa plantare;
- plantele nu se mocirlesc;
- radacinile mai lungi ale stolonilor se introduc "impachetate" într-o gropita cu dimensiuni mici. Radacinile putrezesc, planta moare.


Irigarea culturii este obligatorie, imediat dupa plantare. Pentru perioada de dupa plantare, pâna la stabilizarea culturii, se recomanda irigarea abundentă prin picurare, întrucât prin aceasta metoda, se asigura micsorarea temperaturii la nivelul plantelor, si în plus se asigura umiditatea atmosferica necesara pentru reducerea transpiratiei excesive a plantelor (transpiratia poate duce la ofilirea plantelor, prin eliminarea apei, in conditii de umiditate atmosferica scazuta.
Indiferent care este metoda de irigare a plantelor, aceasta este absolut necesara pentru primele 2-3 saptamâni de la plantarea stolonilor, la un necesar de 65-80% din capacitatea totala de apa a solului. Aceasta se poate masura direct cu un umidometru simplu si poate ajuta la un control riguros al nivelului de apa din sol.

Pentru cultura clasica a capsunului, primul an, de regula, este fara rod. Lucrarile de întretinere care se efectueaza imediat dupa plantare, sunt diferite de cele din anii de rod, din acest motiv vor fi mentionate separat.
Verificarea prinderii si completarea golurilor
Certitudinea prinderii plantelor este de data de aparitia si formarea primelor 3-4 frunze noi, precese care au loc pâna în ziua 14 de la plantare.
Este prematur de estimat prinderea plantelor pâna la aceasta data, întrucât plantele pot evolua în conditii de umiditate optima, doar din rezervele proprii din sistemul radicular.
Completarea golurilor se va realiza, prin urmare, la doua saptamâni de la plantare, cu plante de la acelasi soi. Prin completarea golurilor, la timp, va rezulta o cultura uniforma, fara diferente de vigoare si vârsta între plante.
De modul cum plantele se prind si evolueaza, depinde în mare masura succesul culturii si exprimarea potentialului calitativ si prouctiv al soiului.
 
 
Comanda instant - Plantare

Nume Prenume
Email Telefon Localitate Judet
Adresa
Sunt de acord cu stocarea si prelucrarea datelor conform politicii de protejare a datelor.

spacer

fermadecapsuni.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe site se considera acceptare politicii de utilizare cookies.Pentru o experienta mai buna in site-ul nostru folosim si sisteme de analiza si marketing conform politicii de protejare a datelor.