|
|||
Revista Ferma soi remontant |
|||
ARTICOL PRELUAT DIN :![]() Căpşunul remontant. 10 sfaturi pentru o cultură reuşităCererea tot mai mare de fructe proaspete din extrasezon, îmbunătăţirea radicală a caracteristicilor soiurilor noi de căpşuni, productivitatea ridicată şi cât şi plasticitatea economică au fost primii paşi spre favorizarea unei nişe de piaţă care a determinat succesul comercial şi extinderea culturii soiurilor remontante de căpşun. A existat o anumită confuzie cu privire la termenii „căpşuni
day-neutral” şi „everbearing”, deoarece aceşti termeni apar deseori
folosiţi comun sub denumirea de căpşuni remontanţi sau incorect, căpşuni
care produc de două ori pe an. Everbearing sau remontant este un termen
vechi pentru căpşunii care fructifică pe tot parcursul verii, iar
soiurile moderne de tip day-neutral sunt soiuri aclimatizate care
prezintă o plasticitate mai mare la condiţiile de mediu, motiv pentru
care aria de răspândire este foarte întinsă. 10 condiţii pentru o cultură reuşită
Succesul unei culturi de căpşuni depinde de cele mai multe ori de modul în care a fost înfiinţată cultura şi respectarea tehnologiei de cultură: • momentul plantării • alegerea corectă a tipului de material săditor 1. PLANTAREA se face preferabil primăvara (cu excepţia serelor încălzite, unde aplicăm o tehnologie avansată), când în sol avem temperaturi de peste 6 grade Celsius iar în aer am avut cel puţin 8-10 zile de temperaturi de peste 10 grade Celsius (după 10 aprilie, iar în solarii se poate începe mai repede). 2. Soiurile remontante sunt sensibile la perioada de vernalizare de acea plantarea se face cu material de tip Frigo. Stoloni de tip frigo sunt scoşi din câmpuri în luna noiembrie sau decembrie şi, atunci când filamentele şi frunzele au fost îndepărtate, sunt depozitate la o temperatură scăzută (cel puţin -2 grade Celsius). Ele pot fi păstrate în astfel de condiţii până în luna iulie anul următor. În funcţie de locul în care vor fi plantate, pot fi folosite oricând şi plantate atât în câmp deschis, cât şi în cultură protejată. Stolonii frigo pot produce la 8-10 săptămâni după plantare şi în anii următori de producţie fructifică la momentul caracteristic pentru fiecare soi anume. 3. Ca planta să ajungă la un echilibru între sistemul radicular şi cel foliar, plantarea se face cu stoloni din clasa A standard, cu un diametru al coroanei cuprins între 9 şi 15 mm. Alegerea clasei de stoloni se face în funcţie de tipul de tenologie pe care îl vom aplica. Stolonii din clasele A+, A şi A- sunt potriviţi pentru cultivarea de 2 ani. Plantele A+ şi A++ sunt potrivite pentru cultivarea în substraturi, culturi protejate doar un an sau la ghiveci. 4. Este obligatoriu să se asigure irigarea cu o cantitate suficientă de apă în primele săptămâni de la plantare. Plantarea se face pe biloane cu folie de mulcire şi se recomandă irigarea prin picurare pentru evitarea apariţiei bolilor de rădăcină. 5. Fertilizarea este obligatorie pentru culturile de tip remontant, indiferent dacă se merge pe fertilizare tip bio sau se folosesc îngrăşăminte de tip NPK. De aceea, înainte de a investi în înfiinţarea unei culturi de căpşuni remontanţi se vor face analize de sol. Fertilizarea trebuie începută când plantele prezintă semne de creştere regulată, adică atunci când apar 2-3 frunze noi (după 3-4 săptămâni). Prima fertilizare nu trebuie să depăşească doza de 0,6 kg de îngrăşământ la 100 de metri de rând. O atenţie deosebită trebuie acordată dozelor de îngrăşăminte sub formă de azot. Regula generală este utilizarea tuturor îngrăşămintelor (în special azot) des, dar în doze mici. 6. Ruperea primei tije florale este obligatorie, iar dacă plantele nu au dezvoltat 2-4 frunzuliţe mature se va rupe chiar şi a doua tijă florală. 7. Materialul săditor trebuie procurat doar din pepinierele care produc sau comercializează stoloni conform standardelor şi oferă certificate de calitate pentru material săditor. Stolonii procuraţi din plantaţiile vechi care au produs fructe de căpşuni, îşi pierd însuşirile plantelor mamă de la o înmulţire la alta, sunt sursă de boală şi, de cele mai multe ori, au randament scăzut de productivitate din cauza carenţelor de micro şi macroelemnte. 8. Respectarea unor tehnici de combatere integrată a bolilor şi dăunătorilor pentru păstrarea plantelor sănătoase, previne folosirea ineficientă a pesticidelor. 9. Oprirea tijelor florale la jumatatea lui octombrie pentru evitarea epuizării plantei şi îmbătrânirii premature, în acelaşi timp îi permite un timp pentru refacerea potenţialului de productivitate din anul următor. 10. Toaletarea frunzelor vechi şi NU COSIREA în totalitate, care este specifică culturilor de căpşuni uniferi care se cosesc după ultimul cules, la sfârşit de iunie-iulie. ![]() PLANTĂRI PÂNĂ ÎN IULIE. CE CONDIŢIE TREBUIE RESPECTATĂ? Avantajele cultivării căpşunilor remontanţi ![]() Doamna
Maria Mănescu din Polovragi, Gorj cultivă şi soiuri remontante de
căpşun. • Ponderea de prindere a plantelor este de 95%, după primul an de producţie sunt prevăzute pierderi de 5-12%, iar după anul al doilea se ajunge la un procentaj de 25%. Plantele intră în declin din anul 3, când pot apărea pierderi de peste 50%, ca urmare a faptului că plantele produc o perioadă mai lungă de timp. • Lipsa informaţiilor de specialitate şi a unei tehnologii de cultură raţionalizată în funcţie de fişa tehnică a fiecărui soi în parte. Acest tip de cultură necesită o bună stăpânire a cunoştintelor de entomologie şi fitopatologie, pentru recunoaşterea la timp a agenţilor patogeni şi a dăunătorilor. • Datorită eşalonării producţiei pe o perioadă mai lungă de timp, ca o plantaţie să renteze din punct de vedere economic (lucrări tehnologice ale terenului, cules, irigare, fertilizare) se recomandă înfiinţarea pe suprafeţe mai mari. • Au nevoie de o protecţie adecvată împotriva îngheţului în majoritatea zonelor din ţară (agril, tunele sau minitunele, atunci când temperaturile din timpul iernii scad sau există oscilaţii de temperatură), chiar dacă plantele afectate de îngheţ se regenerează destul de bine. Unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează starea de sănătate este vigoarea plantelor, care depinde de frigul acumulat în perioada de repaus din iarnă. ing. Alexandra Orlaie-Tăran |
|||
Comanda instant - Revista Ferma soi remontant
|